Vlora, Mbretëresha e Rivierës Shqiptare

Rikonstruksion i Bulevardit “Ismail Qemali”

February 28, 2018

28575880_1809472212461284_4868060473870196509_n
28472160_1809471692461336_1599390719994191482_n
28471565_1809470965794742_9134546242561671173_n
28468544_1809471489128023_1262074610465155454_n
28378669_1809472045794634_1047567584689476659_n
28279893_1809471322461373_1583351133048507776_n
28279869_1809469609128211_737218653802746394_n
28279475_1809472769127895_7995479060909098674_n
28279247_1809472445794594_7316516789054865139_n
28277224_1809471842461321_6692554232693726990_n
Nis sot rikonstruksioni I Bulevardit “Ismail Qemali” në qytetin e Vlorës, nga Vlora në Skelë.

Bulevardi i ri do të ketë një pamje modern, ku do të dominojë gjelbërimi dhe mjediset shlodhëse dhe argëtuese. I gjithë rrjeti inxhinjierik i bulevardit do të bëhet super modern dhe një ndriçim exelent. Parku do të shtrihet deri te shkallët e varrezave të dëshmorëve. Në të gjithë gjatësinë e bulevardit do të ketë gjelbërim, sheshe shlodhje dhe vende për koncerte.

Historia e këtij bulevardi zë fill që në shekullin e XIX me një rrugë që lidhte qendrën e qytetin me bregdetin. Aty kalonte edhe një dekovil që transportonte kripë nga kriporet e Vlorës e deri në Port, por edhe udhëtar, madje deri te tuneli në Ujin e Ftohtë në fillimet e shekullit të XX.

Pas çlirimit të Shqipërisë bulevardi Vlorë-Skelë u formatua me pasion nga i paepuri Kristo Papajani “Qytetar Nderi i Vlorës”, i cili e mbushi atë me portrokalle, palma, lule gjithfarë llojesh dhe statuja . U krijua edhe Parku “Rinia” mbushur me palma, shatërvanë, statuja dhe pyll eukalipti.

Në vitin 1987 bulevardi Vlorë-Skelë u zgjerua përsëri nënë drejtimin e të paepurit tjetër Vasillaq Ndini, ku u mbollën palma të tjera.

Sipas informacionit që kemi, Kryeministri Edi Rama do të konfirmoi nisjen e punimeve për rikonstruksionin e Bulevardit “Ismail Qemali” Vlorë.

Në foto po u tregojmë bulevardin Vlorë-Skelë, sot Bulevardi “Ismail Qemali” në vitet ’60. Po u tregojmë bulevardin gjatë infektimit të palmave nga flutura brumbull shfaqur në Uruguaj dhe Argjentin dhe ardhur që andej përmes anijeve, fillimisht në jug të Francës dhe Spanjës për tu përhapur në të gjithë Mesdheun.

Fotot e reja janë të projektit aktual që nis nga zbatimi sot 28 shkurt 2018.

Last modified: February 28, 2018

Comments are closed.